CONforma.dk

We make it right - do it with LED light

LED-lys kan spare DSB for millioner

Simone OkkelsAf Simone Okkels
 

En elektriker på gulvet fik en lys ide, og potentialet ved supersparepærerne er en besparelse på helt op til 100 millioner kroner.

 

pix-klargøring

DSB har installeret LED-lys i to IC3 klargøringshaller, det kan spare koncernen for over 240.000 kroner årligt og forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte. Nu vil DSB investere i LED-lys flere steder i organisationen. Foto: Nikolai Linares

Før skulle en elektriker balancere på høje stilladser og genere driften i DSB for at skifte dyre koblinger og rør, så lyset igen kunne skinne på togenes lak og perronernes fliser. Men en snild elektriker i koncernen undrede sig over de store udgifter i el, og det har nu betydet, at DSB investerer en halv million kroner i LED-lys.

Sammen med Dansk Belysnings Service A/S satser DSB på at indføre LED-lys flere steder i organisationen. Det kan nemlig både halvere elregningen og forbedre arbejdsmiljøet. Årligt vil koncernen spare 240.000 kroner alene på elregningen. Dertil kommer en post på cirka 40.000 kroner i materialer og løn til vedligehold.

Investeringen er altså tjent hjem igen på under tre år, da LED-lys har en rekordlevetid på 50.000 brændtimer. Derfor behøver DSB i princippet ikke tænke på at udskifte lyset i de to IC3 klargøringshaller, som er de første i Danmark til at få installeret de specialudviklede LED-armaturer, i de næste 12 år.

»DSB skifter først alt igen om 12 år, hvor DSB vil have sparet mindst 2,6 millioner kroner iberegnet udgifter til genetablering af lys. Og miljøet spares for 65 ton CO2 om året,« fortæller Leif Glyager, teknisk lysdesigner hos Dansk Belysnings Service A/S.

De to IC3 klargøringshaller har fået installeret 400 lysarmaturer, og selv den lille udskiftning sparer 120.000 kW om året og 65.000 kg CO2. Det gør de økonomiske potentialer enorme, fortæller Leif Glyager.

»Hvis hele DSB og Banedanmark skifter til LED-lys, anslår jeg det til en investering på i grove tal 20-25 millioner kroner med en tilbagebetaling på tre år og en samlet besparelse på 100 millioner kroner på 12 år,« siger han.

Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk